Foreningen med de fornøyde medlemmene!
DAG 1: OSLO – KIRKENES
16 pensjonister møttes på Gardermoen fredag 24. mai for å fly med Norwegian til Kirkenes. Turen gikk fint og vi ble hentet av en buss fra Havila Kystruten som fraktet oss igjennom Kirkenes til båten, Havila Polaris som var ganske ny, bygget i 2023.
Den skulle vi reise med videre langs kysten av Finnmark og Troms til Svolvær i Lofoten.
Etter at vi hadde sjekket inn, møttes vi på dekk 9 for en liten sammenkomst, samt en del nødvendig info.
Vi fikk vite at det var meldt uvær på første del av turen vår og av den grunn ville båten ikke gå innom de første stoppestedene vi kom til.
Det blåste ganske kraftig om natten og det var heftige bølger. Dagen etter var havet speilblankt og vinden var nesten fraværende. Vi fikk vite at vindstyrken hadde vært 30 sekundmeter om natten, orkan er 32 sekundmeter og bølgehøyden hadde vært 10 meter.
Det gikk fint med de fleste pensjonistene, en inntok horisontalen, men det gikk relativt raskt over.
Matserveringen om bord var litt spesiell, ikke noe bufeet, men alt måtte bestilles fra en meny, hvert måltid var på 2 a4 sider.
Maten var god og vi koste oss ved hvert måltid, det var fin stemning og alle som var i gruppen fungert fint sammen.
Så fint at Brit etter hvert ble anmodet om å møte i resepsjonen. Der ble hun fortalt at besetningen i restauranten hadde opplevd oss
som en svært hyggelig gruppe, der det virket som alle snakket med alle og det var en fin stemning ved måltidene.
Belønningen ble at vi alle fikk vår personlige diplom, underskrevet av kapteinen på båten og havguden Njård.
DAG 2: FRA HONNINGSVÅG TIL TROMSØ
Første stedet vi var innom på turen, var Honningsvåg, dette var tidlig om morgenen så de fleste lå nok og sov. Neste stopp var Havøysund, der møtte vi nordgående hurtigrute NordNorge. Dette var mens vi spiste frokost, så dette fikk vi med oss, kort stopp før båten gikk videre til til Hammerfest.
i Hammerfest gikk flere av oss i land, men båten hadde lagt til kai på andre siden av bukten så det var godt stykke fra sentrum,
så byen ble betraktet på avstand, før vi gikk om bord igjen og turen gikk videre mot Tromsø.
VI kom dit rett før midnatt, noen av oss hadde bestilt billett til midnattskonsert i Tromsø domkirke. Det var en fin og stemningsfull
konsert, kirkerommet gir rom for stillhet og ettertanke, mens det ute var midnattssol og lyse dagen.
Båten fortsatte mot Finnsnes og Harstad straks vi var om bord.
DAG 3: FRA HARSTAD TIL SVOLVÆR
Fra Harstad gikk ferden gjennom Risøyrenna til Risøyhamn, hvor det ble en kort stopp og det var mulighet å ta en rask tur i land.
Neste stopp var Sortland, før det bar videre mot Stokmarknes. Her ligger 'Hurtigrute museet' om en ville se litt historie om hvordan hurtigruten oppsto, voggen var i Stokmarknes.
Fra Stokmarknes gikk vi inn Tengelfjorden og så videre inn i Trollfjorden. Havet var nå som et speil, så det var fantastisk å oppleve
at Havila Polaris sakt gled inn i Trollfjorden med stupbratte fjell på begge sider. Det var som om en strekte ut armene, så nådde en fjell
på begge sider, nesten....
Innerst i Trollfjorden, snudde båten sakte rundt og tok fatt på turen til Svolvær, som var vårt endepunkt på denne turen med båt.
Og som vi sa i barneåra når vi skrev stil om å være på tur, vi var alle enige om at det hadde vært en fin tur med Havila Polaris.
I Svolvær skulle vi bo på hotell en natt før vi neste dag skulle ut og busse i Lofoten.
Svein som har gode kunnskaper og stor interesse for 2. verdenskrig, hadde bestemt seg for at han skulle gå på Lofoten Krigsmuseum.
Så etter middagen gikk noen av oss sammen med Svein for å finne museet som han ville besøke dagen etter. Vi fant det og der var det åpent, selv om klokka var 22.30. Det var eier og driver som var der og det var bare å komme inn. Det var en fantastisk opplevelse, en guide med masse kunnskaper om det som hadde skjedd i nord i krigsårene og med et vell av uniformer, våpen og andre effekter fra den tiden.
Om vi ikke hadde dradd med oss Svein, så hadde han vært der enda.
DAG 4: SVOLVÆR – HENNINGSVÆR – SORTLAND
Etter frokost hentet bussen oss og kjørte til Henningsvær i Lofoten. Det var tidlig i sesongen så trafikken var liten. Vi besøkte Galleri Lofoten, med mange fine malerier og andre typer kunst. Det var flere arbeider av dronning Sonja, men det var ikke i vår prisklasse. Heller ikke maleriene av Magna Furuholmen var helt billige, etter mitt syn var 80% av prisen for navnet, 10% for rammen og resten for maleriet.
Det er mange syn på kunst, så det er ikke sikkert alle er enig i mitt syn.
Etter besøket på Galleri Lofoten ruslet vi litt rundt langs havnen i Henningsvær, før vi endte på et spisested for lunsj.
Der fikk vi en fantastisk fiskesuppe, det var antakelig 'verdens' beste, det hørtes slik ut da vi satt rundt bordet og mesket oss med et herremåltid.
Deretter gikk turen tilbake med stopp i Kabelvåg, der skulle vi innom Lofotkatedralen, den største trekirka nord for Trondheim.
Det var et praktfullt bygg, innviet i 1898, med 1200 sitteplasser. Grunnen til at den ble bygget så stor, var at i Kabelvåg og området rund var det fiskere fra hele landet som deltok i Lofotfisket og de trengte antakelig litt åndelig føde siden de var lenge hjemmefra.
Etter besøket i Lofotkatedralen gikk turen til Sortland i Vesterålen hvor vi skulle spise middag og overnatte før turen fortsatte neste dag.
DAG 5: SORTLAND – EVENES - OSLO
Etter frokost ble vi hentet av samme buss som dagen før og kjørt mot Andenes hvor vi skulle besøke Hvalmuseet.
Museet var en skuffelse , siden det foregikk ombygging, så det var som en byggeplass, men vi ble møtt av en forsker som holdt en forelesning for oss om hval og om hvorfor det var så mye og mange hvalarter i dette området.
Det var, etter min smak, en spennende og opplysende seanse hun holdt, vi fikk se skjelettet av en voksen spermhval, det var en solid størrelse på den.
Etter en runde på de deler av museet vi kunne besøke, kjørte vi videre på vestsiden av Vesterålen. I dette området ble det, iflg. vår bussjåfør, ikke sagt øst eller vest, men utafor og innafor.
På veien mot Bleik passerte vi Andøya Space Senter, hvor det skytes opp satelitter for både Norge og flere europeiske land. Et nytt oppskytningssenter er under oppbygging i tillegg til det eksisterende.
Etter en kort fotostopp på Bleik, gikk turen videre i det vakre landskapet til et spisested, Marmelkroken, hvor vi skulle spise lunsj.
Det ble servert ovnsbakt uer, litt uvanlig kost, men det smakte bra.
Etter lunsjen var det å sette seg på bussen som skulle kjøre oss til Evenes flyplass og flyet som skulle bringe oss hjem.
Da vi hadde vært i luften en stund opplyste kapteinen at Gardermoen flyplass var stengt og 25 fly kretset omkring i lufta og ventet på å kunne lande. Flyet hadde ikke drivstoff til at vi kunne kretse rundt før landing, så vi måtte gå ned på Værnes å tanke før vi gikk videre til Gardermoen. Dette gikk fint og underveis sørover ble det opplyst at Gardermoen var åpen igjen og at landingen ville gå som normalt når vi var fremme.
Dette var en fin tur for pensjonistene fra UNI Pensjonistforening med noen ektefeller og samboere, takk for turen.
Og som vanlig hadde vi sol og ok temperatur, med unntak i Kirkenes og første døgn derpå, sola var oppe og sørget for at vi hadde
sollys hele døgnet, praktfullt.
De 16 deltakerne på tur med UNI Pensjonistforening
Havila Polaris
Velkomst på dekk 9
Havna i Hammerfest
Kirke i Hammerfest
Diplom til alle UNI pensjonistene fra Kapteinen og havguden Njård
Det var ikke noen bufeet, all mat ble servert ved bordet etter bestilling
Ankomst Kirkenes
Ankomst Tromsø
Sortland, det hilses til passasjerene i bussen som har vært på tur
Harstad
Stokmarknes
Risøyhamn
På vei inn Tengelfjorden mot Trollfjorden
Svolværgeita
Kabelvåg
Kabelvåg
Lofotkatedralen i Kabelvåg
Altertavlen i kirken
Havila Polaris snur inne i Trollfjorden
Svolvær havn, utsikt mot geita
Inn Trollfjorden
Henningsvær
Fantastisk fiskesuppe
Hvalmuseet på Andenes
Kvinne ser ut over havet, Andenes
Bleik i Vesterålen
Fotoseanse på Bleik
Bleik i Vesterålen
Marmelkroken, hvor vi spiste lunsj, ovnsbakt uer
FREDAG 2. JUNI 2023 reiste 20 glade deltagere med tog fra Oslo til Stavanger, 2 andre kom på toget i Kristiansand, så vi var til sammen 22 personer
Etter innsjekk på hotellet ble vi hentet av en lokal guide som tok oss med på en liten sightseeing i Stavanger.
Vi fikk se de mest kjente severdighetene som domkirken og gamlebyen. Spaserturen endte på en hyggelig restaurant, Restaurant Fisketorget for en hyggelig middag.
LØRDAG 3. juni ble det en kort spasertur til kaia. Der ble det båttransport til Flor og Fjære, båtturen tok ca. 20 minutter.
Ved ankomst på Øya var guidene klare til å vise oss den vakre hagen. Omvisningen tok ca. 40 minutter og gir innblikk i 3 generasjoners lidenskap for å lage
verdens vakreste hage. Det var et fantastisk skue og ikke til å tro at dette var et stykke Norge, med 50000 sommer blomster og trær av forskjellige slag, til og med palmer og et oliventre,
men det var plassert inne i det store drivhuset på 4000 kvadratmeter. Det var også laget i stand fossefall, dammer, en med fisk og sandstrand med hvit sand.
Etter omvisningen ble det servert en 3-retters middag. Kjøkkensjefen presenterte en delikat, fersk meny med inspirasjon fra hele verden, men med fokus på egenproduserte og lokale råvarer.
Etter middag ble det tid for på egen hånd å utforske hagen eller bare slappe av på stranden. Et ord som passet til dette, FANTASTISK.
Det ble også tid for et friskt bad i sjøen, gjett hvem, helt riktig, det var vår eminente reiseleder Brit, ikke veldig overraskende for de som kjenner henne.
Etter retur til Stavanger ble det tid for litt avslapping og dagen ble avsluttet med et lett måltid på kulturkafeen Nummer 18.
SØNDAG 3. juni gikk turen til UTSTEIN KLOSTER, Norges eneste bevarte kloster fra middelalderen. Utstein var en av kongsgårdene til Harald Hårfagre rundt år 1000.
Kongsgården ble senere gitt til munkene ved St. Olavs kloster i Stavanger. På det meste bodde her 20 - 30 munker. Både ute og inne bærer stedet preg av velstand og
vakre detaljer, så som altertavlen, døpefonten, og de fredfylte hagene med sine mange gamle trær. Etter en interessant omvisning i klosteret ble det lunsj på Utstein Restaurant før turen gikk tilbake til Stavanger.
På ettermiddagen ble det et 3.5-timers båtcruise på Lysefjorden. Fjorden skjærer seg hele 4 mil rett østover mellom høye og bratte fjell, og på flere steder er fjorden like dyp som fjellene er høye.
Denne kvelden ble det middag på Olivia Restaurant.
MANDAG 5. juni ble vi ble hentet på hotellet og sammen med guiden spaserte vi til Oljemuseet og fikk en fin tur igjennom historien om oljen fra den spede begynnelse på sekstitallet og videre fremover.
Det ble en interessant omvisning om hvordan olje og gass dannes, hvordan finner vi ressursene under havbunnen – og hvordan foregår boring og produksjon?
Utstillingen viser den teknologiske utviklingen og hvordan oljeinntektene har påvirket det norske samfunnet. Museet presenterer også den store klimautfordringen knyttet
til utslipp av drivhusgasser og global oppvarming. Museet gir også innsikt i teknologiutviklingen innen olje- og gassindustrien og hvordan næringen har påvirket det norske samfunnet.
Besøket ble avsluttet med en god lunsj i husets restaurant, Bølgen & Moi.
Deretter gikk vi tilbake til hotellet for å hente bagasjen, før turen gikk til flyplassen og videre hjem med fly.
Vi var alle enige om at det hadde vært en fin tur, som det heter i stilene fra barneskolen og været var også denne gangen på UNI pensjonistenes side.
Legger ved link til: florogfjare.no og oljemuseet i Stavanger
Bildene som følger er tatt av: Jan Herman Otterbech og Ragnar Kråkenes
Om morgenen 6. september gikk 16 pensjonister fra UNI Pensjonistforening om bord i toget på Oslo Central stasjon. Første etappe gikk til Dombås, der måtte vi bytte til Raumabanen som gikk til Åndalsnes.
Stemningen var fin helt fra start til vi var fremme i Åndalsnes. Været var topp, sol fra blå himmel og litt over 20 grader, dette været varte hel turen, regner med at det var Brit som ordnet det.
Fremme i Åndalsnes var det tur med Romsdalsgondolen til toppen av Nesaksla. Der var det en fantastisk utsikt over Åndalsnes og fjellene rund omkring, majestetisk, lunsjen ble inntatt i restauranten, fiskesuppe med brød, sjokoladeterrine med is og en fantastisk utsikt.
Det ble busstur til Ålesund, via trange daler og Trollstigen med utsikt til fjell i alle fasonger.
Vel fremme i Ålesund ble vi innlosjert på Quality Hotel Waterfront og deretter middag.
På dag to ble det guidet omvisning i Ålesund med guiden Ingrid. Vi fikk se minnesmerket over krigsseilerne på Skansekaia, Kongensgate, Jugendhusene, Brosundet med de gamle sjøpakkhusene, Molovegen, Molja Fyr, Jugendstilsenteret m/bybrannhistorien og Jugendstil utstilling.
Etterpå ble det tur med buss ut til Atlanterhavsparken, der fikk vi se mating av fisker i stortanken, mating av oter, pingviner og seler.
Lunsj på Atlanterhavsparken, Skagensandwich, gulrotkake og kaffe
På dag tre ble det UTFLUKT / FJORDCRUISE TIL HJØRUNDFJORDEN
Avreise med Hurtigruteskipet Nordkapp gjennom vakre Hjørundfjorden, fantastisk natur alle veier. Ved Urke ble de som skulle på utflukt «et lite stykke Norge» hentet med en mindre båt og kjørt til land.
8 personer dro på utflukt: Brit Fisher, Svein Siggerud, Gunvald Ersvær, Ragnar Kråkenes, Inger Bergersen, Geir Erik Gundersen, Bjørg Olsen, Anne Britt Norstein.
Bussen tok oss med innover Norangsdalen forbi det ærverdige Hotel Union Øye og videre innover dalen hvor det var ‘sel’ eller sæter fra eldre tider, hvor bøndene hadde dyrene sine på sommeren. Melken ble hentet på ‘dugnad’ av bønder som hadde dyr der og båret tilbake til bygda. Ved et av ‘sela’ fikk vi servert kaffe og Vestlandslefse (vi var jo på Vestlandet) før turen gikk tilbake til hurtigruten. En fantastisk tur i ‘gammelt’ terreng.
8 personer fikk servert lunsjbuffet om bord Hurtigruten: Grete Kjølstadmyr, Anne Bakken, Odd Bakken, Kari Mette Hermansen, Sissel Skaug, Lise Mathisen, Kjell Mathisen, Nina Gjetrang.
På dag fire ble det etter frokost ‘fri tid’ etter eget ønske frem til kl. 12.00.
Kl. 12.20 ble det utflukt med vår egen buss, først lunsj på Aksla fjellet hvor det ble servert hjemmelaget brennsnut m. flatbrød, kake & kaffe. Etter lunsjen kjørte vi gjennom undersjøiske tuneller til øyene utenfor Ålesund: Giske kirke (1100 tallet) og Godøya (gammelt fiskevær) samt Alnes, her var det en flott sandstrand, Brit måtte selvfølgelig ta seg et bad, det var jo minst 15 grader.
Bussen kjørte oss så til flyplassen og flyet var i Oslo 20:15.
Om morgenen 5. september satte 32 medlemmer seg på flyet til Kirkenes, der vi gikk ombord i hurtigruteskipet M/S Finnmarken. Vi fikk en flott reise langs norskekysten i fem dager og netter, ombord på et flott cruise-skip, som også var lokalbåt og anløp 34 havner på sin vei mot Bergen.
Servicen, maten og lokalene ombord var i toppklasse og havnene vi anløp bød på mange fine opplevelser. Da vi ankom Bergen bar det rett på toget i egen vogn der vi ble traktert med nydelig mat og drikke før vi (noen) hostet og nøs seg helt frem til Oslo S.
Blide og fornøyde dro 7 UNIpensjonister med 5 venner til Valdres Høyfjellshotell.
Dette ble en meget vellykket tur, med turer, aktiviteter og mye GOD MAT.
Kvelden avsluttet vi med sosialt samvær og dans til levende musikk.
Meget hyggelig vertskap, dette frister til ny tur til neste år. Håper
at flere da vil melde seg på.
Den 7.juni på selve Unionsoppløsningsdagen dro 29 glade pensjonister på tur. Vi fikk en flott, kunnskapsrik sjåfør - Arnt, han kunne fortelle om hva stedsnavn kom fra, og hvorfor landskapet så slik ut på vei oppover mot Eidsvoll.
Vi hadde planlagt stopp på Kapp, men tiden ble for knapp. Turen gikk til Gjøvik Glassblåseri, hvor eieren fortalte oss om glassverkets historie. Vi så på dyre eksklusive glassboller i nydelig koboltblått, og figurer og mye annet. Det som ble handlet var konfekt fra Gjøvik sjokoladefabrikk, nam nam deilig.
Så bar det til Osbakken ved Skumsjøen - et vakkert sted. Der fikk vi servert skinkestek, kjøttkaker og surkål, og tilbehør valgte vi selv (mat i godt drikke) Arnt overasket med sanger til allsang og spill på pianoet. Så kom "hu mor sjølv" og spilte på toraderen (måtte jo danse)
Turen hjem gikk over Lygna, Hakadal og Oslo.